9.10.2023

Ceny zlata na začátku pondělí dne 9.10.2023  stouply o více než 1 %, protože na Blízkém východě došlo k dramatickým střetům mezi izraelskými ozbrojenými silami a silami palestinského hnutí Hamasu. Izrael v neděli zaútočil na palestinskou enklávu Gaza a zabil stovky lidí v odvetě za jeden z nejkrvavějších útoků ve své historii, kdy v sobotu v izraelských městech řádila islamistická skupina Hamas. Během víkendu se tak zvýšilo riziko širšího konfliktu na Blízkém východě a tyto skutečnosti probíhající izraelsko – palestinské války  podnítily spěch investorů do bezpečných investičních nástrojů, čímž je mimo jiné především investiční zlato.

 

 

Aktuálně v průběhu pondělního evropského odpoledne dne 9.října letošního roku 2023, zhruba v čase 15:25 CET se investiční zlato obchodovalo na komoditním trhu COMEX (Commodities Exchange Centre) na hodnotě ve výši 1.858,10 USD za trojskou unci s dosavadním denním růstem o + 0,70 % své předchozí ceny. Tato stávající cena tak odráží dle dat technické analýzy skutečnost, že cena investičního zlata v celkovém ročním porovnání se zvýšila o + 3,46 % p.a. za posledních 52 týdnů. Této ceny investičního zlata bylo dosaženo za situace, kdy směnná hodnota amerického dolaru (USD), coby hlavní světová měna komoditního trhu, vykazovala obchodní trend posilování a podle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) byla na bodovém stavu ve výši 106,23 USD bodů s dosavadním denním růstem o + 0,18 % bodové hodnoty dle tohoto indexu.

“Zlato znovu získalo svůj status bezpečného přístavu po geopolitických událostech o víkendu,” řekl senior analytik City Index Matt Simpson. “Vidíme potenciál zlata zamířit na 1 880 dolarů, ale pokud neuvidíme, že se výnosy dluhopisů posunou podstatně níže, pochybuji, že by to v dohledné době mohlo prolomit 1 900 dolarů.”, uvedl tento odborník. Spirálovité násilí hrozí zahájením nové velké války na Blízkém východě, což zvýší ceny ropy a zvýší poptávku po bezpečných aktivech, jako jsou US státní dluhopisy, americký dolar (USD) a japonský jen (JPY) spolu se zlatem. Zlato se prudce odrazilo od sedmiměsíčních minim dosažených v pátek, ale jeho růst zůstal omezen silnými ekonomickými údaji z USA, které posílily názor, že Federální rezervní systém pravděpodobně v blízké budoucnosti neukončí cyklus zpřísňování měnové politiky.

Údaje z minulého týdne ukázaly, že zaměstnanost v USA vzrostla v září nejvíce za osm měsíců, což ukazuje na přetrvávající sílu trhu práce. Horká inflace později v týdnu by mohla vydláždit cestu pro další letošní zvýšení úrokových sazeb v USA. Vyšší americké sazby nebo-li úrokové sazby stanovované Federálním výborem pro volný trh  (FOMC-Fedral Open Market Committee) centrální banky USA Federal Reserve Systém-FED) zvyšují náklady příležitosti držení zlata, které nepřináší žádné úroky. Investoři se soustředí také na zápis ze zářijového zasedání americké centrální banky FOMC FED, který bude tradičně zveřejněn tři týdny po zasedání a to ve středu dne 11.října letošního roku 2023. Podle analytiků makléřských společností v napojení na finanční stratégy investičních bank tak lze uvést, že případné zvýšení úrokových sazeb by cenu zlata odvrátilo od potencionálně možného dosažení cenové hranice ve výši 1.900 USD za trojskou unci.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací