4.7.2023

V začátku nového obchodního týdne, který je označován v kalendáři letošního roku 2023 jako 27. v pořadí zvýšilo svoji cenu v rámci obchodů komoditního trhu. Investiční zlato  Podle vyjádření ekonomických zpravodajů v napojení na analytiky makléřských společností a finančních stratégů investičních bank tato skutečnost nastala po té, co byla zveřejněna makroekonomická data o současném stavu ekonomiky Spojených států amerických v přímé vazbě na americký dolar spolu s poklesem výnosu stáních US dluhopisů a pokladničních poukázek americké vlády v průběhu včerejšího dne a to pondělí dne 3.7.2023.

 

 

Ukázalo se tak, že zlato již získalo silně podporovanou cenovou hranici ve výši 1.900 USD za trojskou unci, uvedl hlavní tržní analytik ze společnosti Qanda pan Edward Moya. Aktuálně se tak v průběhu úterního evropského rána dne 4.července letošního roku 2023, zhruba v čase 6:51 CET investiční zlato obchodovala na komoditním trhu COMEX (Commodities Exchange Centre) na hodnotě ve výši 1.931,80 USD za trojskou unci s dosavadním denním posílením o + 0,12 % své ceny. Této ceny tak bylo dosaženo za situace, kdy na devizovém trhu směnná hodnota amerického dolaru (USD), coby hlavní světová komoditní měna dokonce dle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) vykazovala mírnější posílení. Dle tohoto indexu DXY v uváděném dni a čase byl USD na hodnotě ve výši 103,07 USD bodů s dosavadním denním růstem o + 0,08 % bodové hodnoty dle tohoto indexu.

Úterního evropského rána dne 4.řervence letošního roku 2023, zhruba v čase 6:51 CET se tak globální měnový pár jednotné evropské měny euro (EUR) a světové rezervní měny amerického dolaru (USD) obchodoval v rámci forexových operací devizového trhu ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,0896 USD za EUR s dosavadním denním poklesem EUR o – 0,14 % kurzu vůči USD. Podle analytiků nyní převážily negativní informace o stavu ekonomiky USA a ovlivnily tak investorský sentiment bez ohledu na směnnou hodnotu USD, neb standardní inverzní pravidlo vypovídající o vztahu USD a ceny zlata tentokrát nezafungovalo, Zlato zaznamenalo skok ze svého propadu i přes tlak dolaru poté, co údaje ukázaly, že výroba v USA se v červnu dále propadla, uvedl pan  Carlo Alberto De Casa, externí analytik společnosti Kinesis Money. Tento odborník rovněž potvrdil, že cena zlata by se měla pohybovat v rozmezí od 1.900 do 1,930 USD za trojskou unci jako relativně stabilní cena, což podle ostatních finančních stratégů se již právě děje.

Z pohledu technické analýzy ve vztahu k ceně zlata tak v současnosti tento drahý kov vykazuje překonání své záporné hodnoty z minulých let a dosavadní výnos představuje cenový celkový roční růst ve výši 3,46 % své ceny za posledních 52 týdnů a z toho pak nárůst své ceny o + 2,86 % od začátku letošního roku 2023. “Dochází zde k určitému určování pozice... zdálo se, že trh minulý týden pomalu oceňoval další zvýšení sazeb Fedu, ale údaje do budoucna by mohly naznačovat, že k tomu nemusí dojít, mohli bychom skutečně dosáhnout dalšího zvýšení sazeb.”, uvedl pan Edward Moya, hlavní tržní analytik společnosti OANDA. Rozpětí mezi 2letými a 10letými výnosy amerických státních dluhopisů také podpořilo bezpečné útočiště v podobě zlata a dosáhlo nejširšího výnosu od roku 1981, což odráží obavy, že prodloužený cyklus zvyšování sazeb centrální bankou USA Federal Reserve System (FED) tak  uvrhne ekonomiky USA a nejen Spojené státy do recese. V tomto ohledu pak lze předpokládat, že cena zlata se bude řídit čím dál tím méně řídit standardními ekonomickými pravidly, ale bude závislá na okamžitém impulsu investorských obav, z čehož tito finanční odborníci vyvozují předpoklad dalšího růstu cen zlata a to zejména v dlouhodobém časovém horizontu.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací