23.10.2023

Současná cena zlata na začátku nového obchodního týdne, který je označován v kalendáři letošního roku 2023 jako 43. v pořadí již ustupuje ze svého 5-ti měsíčního maxima. Podle ekonomických zpravodajů v napojení na analytiky makléřských společností a finanční stratégy komoditního trhu k tomuto stavu poklesu ceny investičního zlata došlo po té, co investoři velmi intenzivně začali sledovat ekonomické údaje hospodářství Spojených států amerických (USA). Další důležitou skutečností ovlivňující cenu zlata je výše úrokových sazeb a s tím související směnná hodnota amerického dolaru.

 

 

Aktuálně v průběhu pondělního evropského začátku odpoledne dne 23. října letošního roku 2023, zhruba v čase 12:07 CET se investiční zlato obchodovalo na komoditním trhu COMEX (Commodities Exchange Centre) na hodnotě ve výši 1.989,10 s dosavadním denním poklesem o – 0,27 % své ceny. Nicméně současná cena zlata dle dat technické analýzy stále představuje roční nárůst o 15,12 % své ceny za posledních 52 týdnů, z čehož ovšem cena investičního zlata od začátku letošního roku 2023 vzrostla o + 4,12 % své ceny v porovnání s cenou na konci loňského roku 2022. Aktuální ceny zlata bylo dosaženo v uváděném dni a čase za situace, kdy se směnná hodnota USD měřená dolarovým indexem DXY (US Dollar Currency Index) pohybovala na bodovém stavu ve výši 106,21 USD bodů s dosavadním denním růstem o + 0,05 % své bodové hodnoty dle tohoto indexu, který porovnává hodnotu USD s další šesticí hlavních světových měn.

V průběhu uváděného pondělního evropského začátku odpoledne dne 23.10.2023, zhruba v čase 12:25 CET se tak globální měnový pár jednotné evropské měny euro (EUR) a amerického dolaru (USD), coby hlavní komoditní měny světových trhů, obchodoval v rámci forexových operací devizového trhu ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,0595 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,02 % kurzu vůči USD. Ovšem podle analytiků makléřských společností je vysoce pravděpodobný opětovný pokles jednotné evropské měny euro (EUR) vůči americkému dolaru (USD) v souvislosti s přetrvávajícím investorským sentimentem, který naznačuje další možné zvyšování úrokových sazeb v USA ze strany Federálního výboru pro volný trh centrální banky Spojených států FOMC FED (Federal Open Market Committe Federal Reserve Systém). Nejbližsí tradiční dvoudenní zasedání FOMC, které by mohlo úrokové sazby změnit se totiž již koná v příštím týdnu a to ve dnech 31.10. a 1.11.2023 ve Washingtonu, DC.

Ceny zlata tak  v pondělí dne 23.10.2023 ustoupily z pětiměsíčního maxima z minulé seance, když americký dolar (USD)  a výnosy ministerstva financí (US Bonds) posílily před zásadními ekonomickými údaji tento týden, přičemž investoři hledají jakékoli známky globálního dopadu blízkovýchodního konfliktu. Ceny zlata dosáhly v pátek dne 20.10.2023 nejvyšších hodnot od poloviny května letošního roku 2023 a za poslední dva týdny vzrostly zhruba o 9 %, protože investoři se rozhodli pro bezpečnost drahých kovů z obav, že válka mezi Izraelem a palestinským Hamásem by mohla přerůst v  širší konflikt na Blízkém východě. Neúprosný růst benchmarkových výnosů amerických státních dluhopisů na nejvyšší úrovně za více než deset a půl roku udrží ceny neúročeného zlata hluboko pod rekordní cenovou hranicí 2 000 USD za unci, které dosáhly 4. Května 2023. “Ceny zlata se v poslední době vezly na bezpečných tocích z konfliktu na Blízkém východě a zaměření na humanitární pomoc a zajištění propuštění rukojmích naznačuje, že potenciální pozemní invaze z Izraele může počkat,” řekl tržní stratég IG Yeap Jun Rong.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací