14.8.2023

 

Posilující směnná hodnota amerického dolaru (USD) v rámci komoditních obchodů se zlatem poslala cenu investičního zlata směrem dolů. Podle vyjádření analytiků komoditních trhů tak stávající cena za zlata dosáhla svých pěti týdenních minim. Aktuálně v průběhu pondělního evropského téměř pravého poledne dne 14.srpna letošního roku 2023, zhruba v čase 11:57 CET se na komoditním trhu COMEX (Commodities Exchange Centre) investiční zlato obchodovala na hodnotě ve výši 1.945,70 USD za trojskou unci s dosavadním denním poklesem o – 0,05 % své předchozí ceny.

 

 

 

 

Této ceny investičního zlata na komoditním trhu bylo dosaženo za situace, kdy směnná hodnota amerického dolaru (USD) měřená dolarovým indexem DXY (US Dollar Currency Index) dosáhla bodové stavu ve výši 102,83 USD bodů s dosavadním čistě technickým poklesem o – 0,01 % bodové hodnoty dle tohoto indexu. Podle sdělení ekonomikcých zpravodajů v napojení na finanční stratégy komoditního trhu stávající stav tak odráží uplatnění tak zvaného inverzního pravidla, při kterém silný USD způsobuje pokles ceny investičních zlata neboť pro investory a obchodníky z mimo dolarové zóny se nákup stává méně atraktivním. V uvedeném dni a čase se tak globální měnový pár jednotné evropské měny euro (EUR) a amerického dolaru (USD) coby hlavní světové komoditní měny se v rámci forexových operací devizového trhu pohyboval ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,095 USD za EUR s dosavadním růstem EUR o + 0,04 % kurzu vůči USD.

Stávající cena zlata podle dat technické analýzy stále udržuje mírně ziskový trend, kdy hodnota investičního zlata v ročním srovnání vykazuje růst o + 3,66 % ceny za posledních 52 týdnů, z čehož nárůst od začátku roku 2023 tyto grafy technické analýzy udávají objem ve výši + 1,82 procenta. V této souvislosti pak analytici poukazují na to, že současná monetární politika centrální banky USA Federal Reserve System (FED) dalším zvýšením úrokových sazeb nahrála zájmu investorů o US vládní dluhopisy. Výnosy amerických dluhopisů vzrostly a zvedly směnnou hodnotu amerického dolaru (USD) na nejvyšší hodnotu od 7. Července letošního roku 2023,  poté, co páteční dne 11.8.2023 údaje ukázaly, že ceny výrobců vzrostly v červenci o něco více, než se očekávalo, protože náklady na služby se odrazily nejrychlejším tempem za téměř rok. „Zdá se, že americký dolar roste na pozadí trhů, které konečně pochopily, že i když je FED pozastaven, komerční sazby a výnosy dluhopisů budou pravděpodobně nadále růst,“ řekl Clifford Bennett, hlavní ekonom ACY Securities.

Vyšší úrokové sazby a výnosy US státních dluhopisů zvyšují náklady příležitosti držby neúročeného zlata, které je oceněno v amerických dolarech (USD). Čínské údaje o maloobchodních tržbách a průmyslové výrobě mají být zveřejněny tento týden a to zítra v úterý dne 15.8.2023. Trhy také v toto uváděné úterý očekávají údaje o maloobchodních tržbách v USA, po nichž bude ve středu dne 16.8.2023 následovat zápis z červencového zasedání Fedrálního výboru pro volný trh centrální banky USA (FOMC FED – Federal Open Market Committee Federal Reserve System), označovaný jako minutovník FEDu. “Fed minut tento týden bude rozhodně jestřábí, a proto může zlato zůstat pod tlakem a klesnout možná až na 1900 USD nebo dokonce 1880 USD za trojskou unci,” řekl Bennett. V reakci na zájem investorů o zlato SPDR Gold Trust, největší světový burzovně obchodovaný fond krytý zlatem, uvedl, že jeho držba klesla na nejnižší úroveň od konce ledna 2020. Spekulanti Comexu se zlatem také snížili čisté dlouhé pozice o 23 755 kontraktů na 75 582 v týdnu do 8. srpna, ukázaly právě páteční údaje ze dne 11.srpna 2023.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací