17.1.2023

Predikce analytiků makléřských společností a finančních stratégů devizového trhu předurčují ceně zlata s mírnou volatilitou další růst své ceny. V průběhu druhého obchodního dne tohoto 3 týdne roku 2023 ceny zlata na komoditních trzích po předchozím dosažení maximální ceny za posledních osm měsíců začaly mírně klesat. Podle sdělení ekonomických zpravodajů v napojení na analytiky makléřských společností a finanční stratégy komoditního trhu je za současným poklesem vliv opětovně posilující směnné hodnoty amerického dolaru (USD).

Zlato jako pasivní aktivum, které při svém držení nevytváří aktivní výnos se tak při vyšších nákladech na jeho držení stalo méně atraktivním investičním nástrojem a jeho cena klesla. Aktuálně se tak v průběhu úterního evropského dopoledne dne 17.ledna letošního roku 2023, zhruba v čase 8:01 CET cena zlata na komoditním trhu COMEX (Commodities Exchange Centre) pohybovala ve výši 1910,50 USD za trojskou unci s dosavadním denním poklesem o – 0,58 % ceny. Této ceny bylo dosaženo za situace, kdy směnná hodnota amerického dolaru (USD) vyjádřená dolarovým indexem DXY (US Dollar Currency Index), který porovnává hodnotu USD s další šesticí hlavních světových měn na indexové hodnotě ve výši 102,45 USD bodů s dosavadním denním posílením o + 0,24 % bodové hodnoty dle tohoto indexu. V uváděném dni a čase se tak globální měnový pár EUR/USD obchodoval na devizovém trhu v rámci forexových operací ve výši kurzu na hodnotě 1,082 USD za EUR s dosavadním velmi mírným denním posílením EUR o + 0,01 % kurzu vůči USD.

Ceny zlata tak aktuálně zahájily v průběhu začátku úterního dne 17.1.2023 mírnější pokles jako reakci investorů na silnější americký dolar (USD) a tento stav pak finanční stratégové označují jako tak zvané uplatnění inverzního pravidla. Toto pravidlo dle ekonomických zpravodajů vyjadřuje vztah mezi cenou zlata a dalších komodit, zejména pak i cen ropy vůči směnné hodnotě amerického dolaru (USD) jako hlavní komoditní měny. Po většinou, když směnná hodnota USD vzrůstá cena komodit tak vykazuje pokles svých dosažených cen. V současnosti se tak na ceně zlata podílí i investiční sentiment ve vztahu k hodnotě USD spojené s očekáváním dalšího zvyšování úrokových sazeb v USA ze strany Federálního výboru pro volný trh (FOMC – Federal Open Market Committee) centrální banky USA Federal Reserve Systém (FED). Vzhledem k poklesu inflace v USA analytici očekávají méně agresivnější zvyšování bankovní sazby od FOMC FED a odhady hovoří o 25 bazických bodech.

Centrální banka USA FED má na svém únorovém zasedání, které bude probíhat tradičně jako dvoudenní jednat právě o úrokových sazbách a ve středu 1.února letošního roku 2023 má dojít k oznámení o rozhodnutí v této věci. Americká centrální banka v prosinci loňského roku 2022 zpomalila tempo zvyšování sazeb na 50 bazických bodů po čtyřech po sobě jdoucích zvýšeních o 75 bazických bodů.  „Očekávání, že FED zpomalí tempo zvyšování sazeb, podporuje zlato. V současné době zaznamenáváme technický pokles, protože ceny vstoupily na překoupené území. Také dolar mírně posiluje,“ řekl Ajay Kedia, ředitel společnosti Kedia Commodities v Bombaji. Podle finančních stratégů komoditního trhu a analytiků makléřských společností se očekává, že ceny zlata letos dosáhnou  rekordních hodnot nad 2 000 USD za trojskou unci, i když s malými turbulencemi, protože FOMC FED zpomaluje tempo růstu bankovní sazeb a nakonec úroky přestane zvyšovat.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací