5.5.2023

Stávající prohloubení obav investorů z vývoje situace ohledně stability bankok v posledních dnech vyvolala další kolo vyššího zájmu o drahé kovy a zejména pak o investiční zlato. Podle sdělení ekonomických zpravodajů v napojení na analytiky makléřských společností a finanční stratégy komoditního trhu se v současnosti cena investičního zlata pohybuje téměř na svém absolutním historickému maximu. V průběhu čtvrtka dne 4.5.2023 cena investičního zlato v rámci spotových obchodů dosáhla historické výše 2,072,49 USD za trojskou unci a to i přes skutečnost zvýšení úrokových sazeb v USA o den dříve.

V současnosti se cena investičního zlata v průběhu pátečního evropského rána dne 5.května letošního roku 2023, zhruba v čase 6:14 CET pohybovala na komoditním trhu COMEX (Commodities Exchange Centre) na hodnotě ve výši 2,057,70 USD za trojskou unci s dosavadním denním posílením o + 0,10 % své ceny. Tato cena tak představuje podle dat technické analýzy posílení své ceny o + 10,66 % od začátku letošního roku 2023 a v ročním srovnání pak data vypovídají o ročním růstu ve výši 6,37 % ceny zlata za posledních 52 týdnů. Této současné ceny bylo dosaženo za situace, kdy směnná hodnota amerického dolaru (USD) podle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) vykazovala svůj bodový stav ve výši 101,15 USD bodů s dosavadním denním poklesem o – 0,24 % bdoové hodnoty dle tohoto indexu. V uváděném dni a čase se tak globální měnový pár jednotné evropské měny euro (EUR) a hlavní světové komoditní měny amerického dolaru (USD) obchodoval ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,104 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,28 % kurzu vůči USD.

Aktuální propady cen na akciovém trhu a zejména pak na Wall Street přiměly širokou škálu investorů k návratu do konzervativních pozic a vsadili na jistotu, za které je stále zlato po staletí považováno, uvedl pan Daniel Ghali, komoditní stratég společnosti TD Securities. Včerejší obchodní den čtvrtek 4.5.2023 zaznamenal v rámci US akciového trhu pokles indexových hodnot hlavních akciových indexů, kdy například prestižní, výběrový index DJIA uzavřel tento obchodní den s denní bodovou ztrátou ve výši – 0,86 % své bodové hodnoty. Širší akciový index US trhu S and P 500 nedopadl během čtvrtečního obchodování o mnoho lépe, když odepsal – 0,72 % bodů. Obchodování v Evropě na akciových trzích rovněž během čtvrtka dne 4.5.2023 zaznamenalo propad cen akciových titulů a zejména z bankovního sektoru. Například akciový index londýnské burzy FTSE vykázal dne 4,5.2023 denní pokles o – 1,10 % své bodové hodnoty a německý akciový index DAX rovněž ve čtvrtek 4,5.2023 uzavřel obchodní den s bodovou ztrátou ve výši – 0,51 % bodů.

Právě tyto skutečnosti tak přivodily investorský sentiment, který přiměl většinu investorů k podstatné diverzifikaci svého investičního portfolia spojeným s nákupem investičního zlata, které rtak ještě o to více posílilo na své ceně. Podle finančních analytiků a stratégů komoditního trhu i stávající cena zlata nad 2,000 USD za trojskou unci dává předpoklad pokračujícího zájmu a zlata a růst jeho ceny. V dlouhodobém horizontu několika let se tak v odborné věřejnosti již začíná hovořit o cenové hranici 3.000 USD za trojskou unci. Nicméně podle ekonomických zpravodajů v napojení na finanční stratégy aktuální vývoj ceny zlata se v současnosti odvíjí od reálného dosažení nové podporované cenové hranice ve výši 2.100 USD za trojskou unci. V dlouhodobějším horizontu pak podle těchto odborníků vývoj ceny zlata bude odvislý od pokračujícího stavu bankovního sektoru a zejména pak i v návaznosti na geopolitické události vztahů světových velmocí USA a Ruska, ale nyní již i Číny.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací