3.8.2023

Ceny ropy během čtvrtka dne 3.srpna letošního roku 2023 prozatím sklouzly směrem dolů z více než tříměsíčních maxim již v předchozích obchodních seancích, když na sentiment působilo snížení úvěrového ratingu americké vlády, zatímco podporu poskytly obavy z napjatosti nabídky.  Ratingová agentura Fitch ve středu dne 2.srpna roku 2023 totiž snížila hlavní úvěrový rating USA, což odráží očekávané fiskální zhoršení a také vysoké a rostoucí vládní dluhové zatížení. Snížení ratingu zasáhlo chuť investorů riskovat a stlačilo tak cenu ropy a globální akciové trhy do obchodního trendu medvědího trhu.

Aktuálně v průběhu evropského čtvrtečního odpoledne 3.srpna letošního roku 2023, zhruba v čase 13:48 CET se lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) obchodovala na komoditním trhu NYMEX (New York Mercantile Exchange) na hodnotě ve výši 79,40 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,11 % své ceny. Podle analytiků lze očekávat v průběhu tohoto obchodního dne spíše další pokračující pokles ceny ropy WTI. Tato aktuální cena podle dat technické analýzy vykázala celoroční pokles o – 3,62 % ceny a od začátku letošního roku 2023 pak velmi malý růst o o + 0,43 % své ceny. Evropský protějšek ropě WTI a to severomořská ropa Brent v uváděném dni a čase se obchodovala na komoditním trhu ICE (Intercontinental Exchange Centre) na hodnotě ve výši 83,02 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,22 % své ceny.

Tato cena severomořské ropy Brent tak dle dat technické analýzy ukazuje celkovou roční ztrátu za posledních 52 týdnů ve výši – 6,87 % ceny s tím, že od začátku letošního roku 2023 ropa Brent vykázala velmi mírný nárůst o + 0,42 % ceny. Těchto cen během čtvrtečního odpoledne 3.8.2023 bylo dosaženo za situace, kdy směnná hodnota amerického dolaru vzrostla a podle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) byla ve výši 102,70 USD bodů s dosavadním denním růstem o + 0,11 % bodové hodnoty dle tohoto indexu, Oba benchmarky dosáhly ve středu dne 2.8.2023 nejvyšší hodnoty od 17. Dubna letošního roku 2023, ale po snížení ratingu uzavřely s cenou o 2 % nížší, kdy někteří analytici viděli pokles jako přehnaný. “Stále se očekává, že zásoby ropy v následujících měsících klesnou,” řekl Tamas Varga z ropného makléře PVM. “Včerejší pokles tak nese všechny znaky přehnané reakce a řád by měl být v blízké budoucnosti obnoven.”, uvedl tento odborník.

Cenu ropy tak dle finančních stratégů komoditního trhu a expertů na obchod s ropou podporují obavy ze zpřísnění nabídky kvůli snížení produkce ze strany kartelu zemí vyvážejících ropu OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries), kde dominantní postavení drží Saudská Arábie a jejich spojenců zemí vyvážejících ropu označovaných jako OPEC+, kde hlavní úlohu sehrává Ruzská federace. Tyto země jako jedni z největších světových těžařů by měli na své páteční schůzce dne 4.8.2023 dospět k rozhodnutí, že vysoké limity snížení těžby surové ropy budou zachovány. Podle záznamů z roku 1982 se zásoby ropy v USA minulý týden snížily o 17 milionů barelů, což je největší pokles zásob ropy v USA podle záznamů z roku 1982. Před zasedáním OPEC+ se očekává, že  centrální banka Velké Británie Bank of England zvýší úrokové sazby na 15leté maximum 5,25 % ze čtvrtečních 5 %, protože inflace zůstává nejvyšší z hlavních světových ekonomik.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací