13.10.2023

Komoditní trh s ropou v posledních necelých dvou dnech zažil dvě výraznější změny obchodního trendu komodit ropy a to jak lehké americké ropy WTI (West Texas Intermediate tak severomořské ropy Brent. Během čtvrtka dne 12.10.2023 po té co byl zveřejněn index spotřebitelský cen CPI, který ukázal, že inflace v USA meziročně opět vzrostla a investoři tak predikují další zvýšení úrokových sazeb a posílení směnné hodnoty amerického dolaru (USD) vyvolalo na komoditním trhu pokles cen ropy. Ovšem během evropské noci ze čtvrtka na pátek 13.10.2023 ceny ropy na komoditním trhu vzrostly.

 

 

 

 

Důvodem pro opětovný růst cen ropy na globálním  komoditním trhu po čtvrtečním poklesu bylo zpřísnění sankcí na dodávky ruské ropy ze strany administrativy Spojených států amerických. Právě tyto obavy o dodávky ropy na globálním komoditním trhu s ohledem na její rostoucí poptávku tak vyvolali obavy investorů, obchodníků a dalších účastníků komoditního trhu, což se projevilo ještě vyšší poptávkou, která pak zcela zákonitě v rámci pravidla převisu poptávky nad nabídkou projevila vyššími cenami ropy na komoditním trhu., uvádějí ekonomičtí zpravodajové v napojení na analytiky a finanční stratégy investičních společností a bank. Podle prognózy těchto odborníků tak lze předpokládat, že již ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku 2023 se v rámci globálního trhu projeví pokles dodávek ropy na globální trhy. Spolu s tím tato prognóza také predikuje celosvětový pokles zásob ropy, což o to více tlačí současné ceny ropy vzhůru.

Aktuálně v průběhu evropského pátečního dopoledne dne 13. října letošního roku 2023, zhruba v čase 9:33 CET se na komoditním trhu NYMEX (New York Mercantile Exchange) lehá americká ropa WTI (West Texas Intermediate) pohybovala na hodnotě ve výši 84,43 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 1,83 % své ceny. Tato současná cena ropy WTI tak dle dat technické analýzy představuje roční růst o + 9,62 % své ceny za posledních 52 týdnů, z čehož od začátku roku 2023 vzrostla cena ropy WTI o + 8,59 % své ceny v porovnání s cenou v závěru loňského roku 2022. Evropský protějšek ropě WTI a to severomořská ropa Brent v uvedeném dni a čase se obchodovala na komoditním trhu ICE (Intercontinental Exchange Europe) na hodnotě ve výši 87,49 USD za barel s dosavadním denním posílením o + 1,73 % své ceny. Podle dat technické analýzy tato cena ropy Brent tak vyjadřuje svůj roční nárůst o + 9,28 % ceny za posledních 52 týdnů, z čehož od začátku roku 2023 cena ropy Brent vzrostla o + 7,07 procenta.

Ve čtvrtek dne 12.10.2023 však Spojené státy americké (USA) fakticky uvalily první sankce na vlastníky tankerů přepravujících ruskou ropu s cenou nad cenovým stropem skupiny ekonomicky nejvyspělejších zemí světa G7 ve výši 60 amerických dolarů (USD) za barel, aby utěsnily tak zvané mezery v mechanismu určeném k potrestání Ruské federace za její invazi na Ukrajinu. Rusko je druhým největším světovým producentem ropy a významným exportérem, přísnější americká kontrola ze strany administrativy USA dodávek ropy ve světě by tak mohla omezit dodávky ropy na globální trhy, uvádějí analytici a stratégové komoditního trhu. Také  tento včerejší den a to ve čtvrtek dne 12.10.2023 Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC)  ponechala  svou prognózu růstu globální poptávky po ropě s odkazem na známky odolné světové ekonomiky v letošním roce 2023 a očekávala další nárůst poptávky v Číně, největším světovém dovozci ropy. V této souvislosti pak ekonomičtí zpravodajové uvádějí, že jak OPEC tak i OPEC+ své již dříve ohlášené škrty v produkci ropy nyní nezmiňoval a tudíž lze předpokládat, že v tomto posledním čtvrtletí letošního roku 2023 bude o zhruba 3 miliony barelů denně méně. Tato skutečnost se již nyní projevuje v cenách ropy na komoditním trhu a analytici v napojení na finanční stratégy predikují vývoj ceny ropy až blízko k cenové hranice  okolo 100 USD za barel.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací