17.7.2023

Obchodování s ropou na světovém komoditním trhu v průběhu začátku nového obchodního týdne, který je označován v kalendáři letošního roku 2023 jako 29,v pořadí zaznamenalo změnu obchodního trendu a jak lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) tak severomořská ropa Brent zamířily se svojí cenou směrem dolů. Podle analytiků za předchozí růst ceny této energetické komodity se z velké části podílela klesající hodnota amerického dolaru (USD) a vyhlídka po vyšší poptávce ropy a to po již úplném zrušení proti covidových opatření v Číně.

 

 

 

 

Ovšem reportovaná ekonomická data z Číny během časných ranních hodin v Evropě, pak ukázala, že stav čínské ekonomiky není v takové kondici jak se očekávalo a zejména pokles hrubého domácího produkty (HDP) Číny tak nastartoval obavy investorů o možnou zúženou poptávku po ropě z Číny jako největšího importéra ropy na světě. HDP Číny za druhé čtvrtletí letošního roku 2023, tak podle zveřejněných dat během pondělního evropského rána byl udán ve výši 6,3 % ročně, avšak pevné odhady analytiků makléřských společností a finančních stratégů kapitálového trhu počítaly s růstem o objemu ve výši přesně o jedno procento vyšší a to 7,3 % ročně. Dalším dílčím důvodem pro pokles cen ropy na světových komoditních trzích a to během pondělí 17.července letošního roku 2023 je obnovení těžby na dvou ze tří nalezišť ropy v Libyi.

Aktuálně se tak v průběhu začátku pondělního evropského odpoledne 17.7.2023, zhruba v čase 13:14 CET obchodovala lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) na komoditním trhu NYMEX (New York Mercantile Exchange) na hodnotě ve výši 74,43 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 1,31 % své ceny. Tato cena ropy WTI tak představuje v ročním srovnání celkový pokles o – 5,70 procent své ceny za posledních 52 týdnů. Evropský protějšek ropě WTI a to severomořská ropa Brent se v uváděném dni a čase na komoditním trhu ICE (Intercontinental Exchange Europe) pohybovala na hodnotě ve výši 78,86 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 1,26 % své ceny. Současná cena ropy Brent tak tak dle dat technické analýzy vykázala celkový roční pokles ropy Brent o – 7,69 % své ceny za posledních 52 týdnů.

Těchto aktuálních během pondělního evropského odpoledne bylo dosaženo za situace, kdy směnná hodnota amerického dolaru (USD) měřená dle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) byla na své hodnotě bodového stavu ve výši 99,88 USD bodů s dosavadním denním poklesem o – 0,04 procenta dle tohoto indexu. V uvedeném dni a čase se tak zvaně globální měnový pár jednotné evropské měny euro (EUR) a amerického dolaru (USD), coby hlavní komoditní měny světového komoditního trhu, obchodoval na devizovém trhu v rámci forexových operací na hodnotě vzájemného směnného kurzu ve výši 1,1234 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,06 % kurzu vůči USD. Podle analytiků a finančních stratégů komoditní trhu ohledně vývoje cen ropy lze očekávat turbulentní vývoj a to ve vztahu k posílení USD po zasedání FOMC FED v příštím týdnu a následně potencionálnímu dalšímu poklesu cen ropy na jedné straně a na druhé straně tlak na růst ceny ropy v podobě omezení těžby surové ropy ze strany zemí OPEC a OPEC+.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací