27.5.2022

Aktuálně v průběhu evropského pátečního rána dne 27. května roku 2022, zhruba v čase 6:19 CET se na komoditním trhu NYMEX (New York Mercantile Exchange) lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) obchodovala na hodnotě ve výši 114,19 USD za barel s dosavadním denním posílením o + 0,087 % své ceny. Evropský protějšek této ropě WTI a to severomořská ropa Brent se v uváděném dni a čase obchodovala na komoditním trhu ICE (Intercontinental Exchange Europe) na hodnotě ve výši 117,55 USD za barel s dosavadním denním posílením o + 0,13 % své ceny. Těchto cen bylo dosaženo za situace na mezinárodním devizovém trhu, kdy směnná hodnota amerického dolaru (USD) dle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) oslabovala při stavu 101,50 USD bodů s dosavadním denním poklesem o – 0,32 % bodové hodnoty dle tohoto indexu.

Podle ekonomických zpravodajů v návaznosti na analytiky makléřských společností a finanční stratégy investičních bank tak v tomto případě lze tvrdit, že zafungovalo tak zvané inverzní pravidlo, které udává, že pokud směnná hodnota USD klesá tak cena ropy stoupá spolu se zlatem. Stávající obchodní trend obchodování se zlatem navíc toto potvrzuje neboť během uváděného dne a času se investiční zlato obchodovalo na komoditním trhu COMEX (Commodities Exchange Centre) na hodnotě ve výši 1.851,40 USD za trojskou unci s dosavadním denním posílením o + 0,21 % ceny. Spolu s růstem cen komodit ropy a zlata rovněž posílila na devizovém trhu jednotná evropská měna euro (EUR) vůči americkému dolaru (USD), když se tento tak zvaně globální měnový pár EUR/USD obchodoval ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,076 USD za EUR s dosavadním denním růstem EUR o + 0,29 % kurzu vůči USD.

“Ceny ropy vzrostly, protože napjatý trh s ropou měl zůstat na svém místě vzhledem k tomu, že začátek letní sezóny bude udržovat klesající trajektorii pro americké zásoby,” řekl Edward Moya, hlavní analytik trhu datové a analytické společnosti OANDA. Ropa čerpala podporu z velkého týdenního čerpání zásob ropy v USA, které bylo oznámeno ve středu 25.5.2022. “Základním pozadím... je stále cenová podpora... a bude ještě býčí, jakmile sankce EU na prodej ruské ropy schválí všechny zúčastněné strany,” řekl Tamas Varga z PVM Oil. Předseda Evropské rady Charles Michel uvedl, že je přesvědčen, že dohody lze dosáhnout před příštím zasedáním rady, která proběhne již příští pondělí dne 30. Května letošního roku 2022. Maďarsko zůstává kamenem úrazu, protože sankce EU vyžadují jednomyslnou podporu. Maďarsko požaduje asi 750 milionů eur (800 milionů dolarů) na modernizaci svých rafinerií a rozšíření ropovodu z Chorvatska. Ovšem i bez formálního zákazu je k dispozici mnohem méně ruské ropy, protože kupci a obchodní ropné řetězce se vyhýbaly dodavatelům z Ruska, kde analytici očekávají pokles těžby z 524 milionů tun na zhruba 480-500 milionů tun ropy.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací