17.9.2021

Na komoditních trzích by ceny zemního plynu mohly vzrůst na nová maxima. Důvodem jsou nízké zásoby plynu v evropském regionu. O možném nedostatku v evropském regionu varoval  Alexej Miller, generální ředitel ruského plynárenského gigantu Gazprom. Tento plynárenský gigant dokončil výstavbu podmořského plynovodu Nord Stream 2 do Německa. Tím se zdvojnásobuje přepravní kapacita zemního plynu Baltským mořem. Spuštění dodávek plynu novým plynovodem, ale ještě neschválil německý regulátor. Konečné stanovisko regulátora může být známo až za 4 měsíce, což je dlouhá doba a navíc v hlavní topné sezóně. Nový plynovod přinese úspory pro ruské dodavatele plynu, protože nemusí platit Ukrajině, přes které dosud plynovod do Evropy proudil.

Generální ředitel Miller v projevu na internetové konferenci neziskové organizace International Business Congres (IBC) mimo jiné také hovořil o zvyšující se poptávce po zemním plynu. Dále uvedl, že zemní plyn lze považovat za "čisté palivo", které by mohlo pomoci s přechodem na ekologičtější energetiku v rámci celosvětového snižování splodin CO2.

Denní ceny plynu v nizozemském uzlu TTF(evropským referenčním bodem), se letos více než ztrojnásobily. Ceny jsou na nových rekordech, a navíc se blíží zimní topná sezona a zásoby plynu jsou podprůměrné. To zvyšuje napětí na komoditních trzích a firmy se kontrakty předzásobují, což vede k růstu ceny zemního plynu, ale také elektřiny.

Miller dodal, že zásoby plynu v evropských zásobnících jsou o 22,9 miliardy metrů krychlových nižší, než obvykle. "To je hodně. Všichni odborníci říkají, že Evropa nebude schopna dohnat zpoždění v čerpání (do zásobníků plynu). Evropa vstoupí do období podzim/zima s nedostatkem v podzemních zásobnících," uvedl. Upozornil, že tato situace má samozřejmě dopad na ceny a ty v Evropě překonávají rekordy a je možné, že v růstu na nové rekordy budou pokračovat.

Miller také zopakoval, že Gazprom se drží svých dodavatelských závazků v plném rozsahu a je připraven v případě potřeby pumpovat více plynu, napsala agentura Reuters.

Zpravodajský server CNBC s odvoláním na analýzu společnosti ICIS minulý měsíc upozornil, že Rusko zpomalilo dodávky zemního plynu do Evropy. Důvody tohoto kroku jsou nejasné, podle některých analytiků by ale mohla existovat souvislost s plánovaným spuštěním provozu kontroverzního plynovodu Nord Stream 2. Analytik společnosti ICIS Tom Marzec-Manser uvedl, že Gazprom zřejmě doufá, že díky tomuto postupu získá lepší pozici pro spuštění plynovodu, který čelí kritice ze strany Spojených států i některých evropských zemí. Méně plynu než obvykle by mohlo proces spuštění plynovodu urychlit.

Zdroj, CNBC, ČTK

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací