25.8.2023

Ekonomická koalice rozvíjejících se trhů známá pod označením jako seskupení BRICS se rozhodla rozšířit pozvánky ke členství šesti zemím v rámci právě probíhajícího již patnáctého summitu v Jihoafrické republice. Aliance BRICS, která v současnosti sjednocuje Brazílii, Rusko, Indii, Čínu a Jižní Afriku je připravena pozvat tak zvaně do svých řad další země a to : Argentinu, Egypt, Etiopii, Írán, Saúdskou Arábii a Spojené arabské emiráty, aby se připojily do tohoto ekonomického seskupení zemí rozvíjejících se trhů.

 

 

Toto uvedl prezident Jihoafrické republiky a současný předseda BRICS  pan Cyril Ramaphosa ve svém čtvrtečním projevu dne 24.srpna letošního roku 2023. Jihoafrická republika v současné době hostí 15. summit BRICS, kde bylo rozšíření skupiny klíčovým bodem programu jednání. Ruský prezident pan Vladimir Putin se nemohl osobně zúčastnit, pravděpodobně z důvodu příkazu Mezinárodního trestního soudu, který by teoreticky zavázal hostitelskou zemi tj. Jihoafrickou republiky jako signatáře této dohody ICC k jeho zatčení. Společenství BRICS je různorodá skupina národů,” řekl prezident pan Cyril Ramaphosa. „Je to rovnocenné partnerství zemí, které mají odlišné názory, ale společnou vizi lepšího světa. Jako pět členů BRICS jsme dosáhli dohody o hlavních principech, standardech, kritériích a postupech procesu expanze naší koalice BRICS .“, uvedl jihoafrický prezident a současný předseda BRICS. Podle sdělení ekonomických zpravodajů 23 zemí formálně požádalo o členství v BRICS, a to včetně šesti, o kterých pan Ramaphosa řekl, že byly tímto pozvány. 

Další významní afričtí hráči, jako je Nigérie a Ghana, projevili neformální zájem a je tudíž pravděpodobné, že by mohly dostat pozvání v dalším kole. Čínský prezident Si Ťin-pching ve čtvrtek dne 24.8.2023 řekl, že expanze je „novým výchozím bodem pro spolupráci zemí BRIC“. „Do mechanismu spolupráce BRICS to přinese novou sílu a dále posílí síly pro světový mír a rozvoj,“ řekl čínský prezident na tiskové konferenci a jihoafrický prezident pan Ramaphosa naznačil možnost budoucích přírůstků. Pan Gustavo de Carvalho, politický analytik a vedoucí výzkumný pracovník Jihoafrického institutu mezinárodních vztahů, řekl na sociální síti X známou dříve jako Twitter, že potenciální noví členové nejen zvýší viditelnost bloku BRICS, ale také poskytnou příležitost pro účastníky koalice, aby mezi sebou obchodovali. v místních měnách. Brazilský list da Silva ve čtvrtek dne 24.8.2023 poznamenal, že skupina BRICS pokračuje ve studiu možnosti blokové měny, která by mohla „zvýšit naše možnosti platebního prostředku a snížit naši zranitelnost“. Národy BRICS zaujaly různé tóny ve vztahu k Západu. Mezi Čínou a USA vzrostlo obchodní a diplomatické napětí, zatímco Rusko je pod záplavou západních sankcí za invazi na Ukrajinu.

Tento summit BRICS se tak koná za situace, kdy směnná hodnota světové rezervní měny a hlavní měny světových komoditních trhů amerického dolaru (USD) je ze střednědobého až dlouhodobého hlediska značně vysoká. V průběhu evropského pátečního rána dne 25.8.2023, zhruba v čase 6:54 CET se směnná hodnota USD měřená dolarovým indexem DXY (US Dollar Currency Index) pohybovala na bodovém stavu ve výši 104,25 USD bodů s dosavadním denním posílením o + 0,26 % bodové hodnoty dle tohoto indexu. Současná výše směnné hodnoty USD tak snižuje cenu ropy na světovém komoditním trhu spolu s cenou investičního zlata a dalších strategických komodit. A právě v důsledku tohoto se uskupení BRICS mimo jiné chce podílet na jednak zavedení vlastní vnitřní měny nebo již aplikovaných pravidel o vzájemných platbách zemí BRICS ve svých domoh měnách a zejména  pak společenství BIRICS chce vytlačit americký dolar (USD) z pozice světové rezervní měny. Nicméně hodnota USD stále vrůstá a účastnící finančních trhů dychtivě očekávají vystoupení šéfa centrální banky Federal Reserve Systém pana Jerome Powella v rámci jeho účasti na ekonomickém sympoziu v Jackson Hole ohledně dalšího vývoje úrokových sazeb a s tím spojeného trendu USD.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací