27.2.2020

Světové finanční trhy prodělávají mimořádně špatný týden a kryptoměny nejsou výjimkou. Bitcoin během středečního rána odepisoval čtyři procenta své hodnoty, jiné rozšířené virtuální mince téměř dvakrát tolik. Zatímco do probíhajícího týdne vstoupil bitcoin s cenovkou 9900 dolarů za virtuální minci, postupně se propadl až k 9100 dolarům a sestoupil tak na nejnižší hodnoty za zhruba měsíc.

Během ani ne tří dnů se z celkové hodnoty všech známých virtuálních měn vypařilo téměř 30 miliard dolarů. Jejich tržní kapitalizace podle portálu CoinMarketCap nyní dosahuje 261 miliard dolarů. Vývoj bitcoinu a spol. tento týden konstrastuje se zlatem, které se kvůli strachu z dalšího rozšíření koronaviru dostalo až na sedmiletá maxima. Potvrdilo tak svou roli „bezpečného přístavu“ v dobách nejistoty na trzích.

Bitcoinu přitom řada jeho zastánců přisuzuje stejný význam, když o něm mluví jako o digitálním zlatu. Kryptoměny   Kryptozbohatlíci zmoudřeli, utrácet za lamborghini už je neláká „Bitcoin má spíš status alternativní investice pro období, kdy jsou všechna ostatní aktiva nadhodnocená,“ řekl podle agentury Bloomberg Mark McCormick ze společnosti TD Securities. „Je složité argumentovat ve prospěch tvrzení, že bitcoin status úložiště hodnoty vůbec někdy získal,“ dodal investiční stratég.

Podle portálu Cointelegraph ale může být příčinou aktuálního propadu spíše než panika z koronaviru nevyhnutelná cenová korekce předchozího masivního nárůstu hodnoty kryptoměn. Mikroskop   Mikroskop E15: Proč akciové trhy tak dlouho vzdorovaly koronaviru Bitcoin od začátku roku dosáhl až 40procentního zhodnocení, řada jiných digitálních mincí ještě výrazně vyššího. V této souvislosti se pokles virtuálních mincí jeví jako poměrně přirozený, nastiňuje Cointelegraph. Nejistota na globálních trzích panuje už od začátku roku. Podnítil ji americký atentát na íránského generála Kásima Sulejmáního. 

Zprávy o rozšíření koronaviru přišly zanedlouho poté. Kryptoměny   Kicom: Nepřicházejte o soukromí. Bitcoin lze používat anonymněji, než si řada držitelů myslí I přes aktuální pád stále zůstává hodnota bitcoinu o téměř 30 procent vyšší než na začátku roku. V případě zlata činí nárůst za stejné období osm procent. Naopak americké indexy jako S&P 500 a Nasdaq během necelých dvou měsíců na své hodnotě mírně ztratily.



Zdroj E15.cz

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací