1.11.2023

 

Obchodování na londýnské burze cenných papírů LSE (London Stock Exchange) v průběhu středečního dne 1.listopadu letošního roku 2023 podle ekonomických zpravodajů v napojení na výsledky průzkumu finančních stratégů kapitálového trhu předurčovalo z 93 % pravděpodobnost toho, že zítřejší zasedání centrálních bankéřů Spojeného království Velké Británie a Severního Irska BoE (Bank of England) již po druhé v řadě ponechá úrokové sazby beze změny. Centrální banka Spojeného království BoE totiž na svém zářijovém zasedání přerušila sérii zvyšování úrokových sazeb, které postupně BoE zvyšovala na čtrnáctkrát.

 

 

Aktuální úroková sazba tak doposud je ve výši 5,25 % p.a. s tím, že tato současná výše úrokových sazeb ve Spojeném království je na historickém maximu. Na tyto skutečnosti v návaznosti na investorský sentiment se pak britský akciový trh dle ukazatele hlavního britského akciového indexu FTSE pohyboval v obchodním trendu býčího trhu a v průběhu evropského odpoledne dne 1.1.2023, zhruba v čase 14:16 CET byla bodová hodnota tohoto indexu ve výši 7.345,91 bodů s dosavadním denním růstem o + 0,33 % bodové hodnoty dle tohoto indexu. V uvedeném dni a čase se pak směnná hodnota britské libry (GBP) vůči americkému dolaru (USD) pohybovala v trendu poklesu své kurzovní hodnoty a uvedený měnový pár GBP/USD vykazoval vzájemný směnný kurz ve výši 1,211 USD za GBP s dosavadním denním posílením USD o + 0,354 % kurzu vůči GBP. Tohoto vzájemného směnného kurzu bylo dosaženo za situace, kdy směnná hodnota USD opět posílila.

Britská libra (GBP) dosáhla tohoto uvedeného směnného kurzu vůči americkému dolaru (USD) za situace, kdy byla směná hodnota USD měřená dolarovým indexem DXY (US Dollar Currency) ve výši svého bodového stavu 107,02 USD bodů s dosavadním denním růstem  o + 0,34 % bodové hodnoty. Podle sdělení analytiků a finančních stratégů se pak měnový pár jednotné evropské měny euro (EUR) a amerického dolaru (USD v průběhu srdečního obchodování dne 1.11.2023, zhruba v čase 14:31 CET pohyboval v obchodním trendu poklesu GBP vůči USD. Vzájemný směnný kurz měnového páru EUR/GBP byl v uvedeném dni a čase ve výši 0,87 GBP za EUR s dosavadním denním poklsem EUR o – 0,35 % kurzu vůči GBP. Všeobecně se očekává, že Bank of England ve čtvrtek dne 2.11.2023 ponechá úrokové sazby beze změny, protože údaje nadále ukazují zmírňující se cenové tlaky a slábnoucí ekonomickou aktivitu. Inflace ve Spojeném království dosáhla v září letošního roku 2023  6,7 %, tedy beze změny oproti předchozímu měsíci a výrazně vyšší než v jiných ekonomikách skupiny zemí G7. 

Britská inflace zůstává na obecné klesající trajektorii. Nedávná data PMI mezitím poukazují na výhled slabého hospodářského růstu, zatímco trh práce, klíčový ukazatel pro MPC, vykazuje známky uvolňování. Rychlý index PMI (index nákupních manažerů) S&P Global/CIPS za říjen odrážel, že obchodní aktivita v říjnu klesla již třetí měsíc v řadě a zaznamenala největší měsíční pokles od ledna, přičemž zaznamenala nižší produkci jak ve zpracovatelském sektoru, tak v sektoru služeb. Nová práce a nedodělky práce se snížily, což naznačuje nedostatečný tlak na obchodní kapacitu, zatímco zaměstnanost v soukromém sektoru klesla druhý měsíc v řadě a nižší důvěra v obchodní výhled na příští rok měla za následek zmrazení náboru. Podnikatelský optimismus klesl na nejnižší bod v roce 2023, uvedla zpráva S&P Global. „Zdá se, že ekonomická aktivita Spojeného království dále zpomalila, trh s bydlením je slabší, spotřebitelské výdaje klesají a inflační tlak vykazuje další známky toho, že mizí. Ovšem  překvapil pouze růst mezd, ale vzhledem k dalším indikátorům slabosti trhu práce je nepravděpodobné, že by to přetrvalo,“ uvedl v úterý e-mailem Mike Riddell, vedoucí oddělení pro makroekonomické aktivity Allianz Global Investors.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací