29.8.2023

Směnná hodnota amerického dolaru (USD) během několika posledních hodin změnila svůj obchodní trend a i svůj bodový stav, dle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index), který porovnává hodnotu USD s další šesticí hlavních světových měn. V průběhu včerejšího obchodního dne 28.8.2023 byla denní bodová hodnota nižší o – 0,2 % bodů a v průběhu dnešního evropského rána dne 29.8.2023 dosahoval index DXY výše 103,85 USD bodů. Avšak o několik hodin později již během úterního evropského téměř poledne dne 29.8.2023, zhruba v čase 11:23 byla hodnota indexu DXY ve výši 104,08 USD bodů s denním růstem o + 0,02 % bodové hodnoty.

Americký dolar (USD) však vůči jednotné evropské měně euro (EUR) během dosavadního úterního dne 29.8.2023 neposílil, když včera dne 28.8.2023 se tento měnový pár EUR/USD obchodoval zhruba v čase 8:18 CET ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,082 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,16 % kurzu vůči USD. Aktuálně během úterního evropského dne 29.8.2023, zhruba v čase 11:31 CET se tento globální měnový pár EUR/USD obchodoval ve vzájemném kurzu ve výši 1,081 USD za EUR s dosavadním denním poklesem EUR o – 0,09 % kurzu vůči USD. Nicméně podle ekonomických zpravodajů v napojení na analytiky makléřských společností a finanční stratégy devizového trhu je v současnosti z pohledu investorů, obchodníků a případně dalších účastníků finančních trhů postavení amerického dolaru (USD) nejisté, protože tento týden, který je označován v kalendáři letošního roku jako 35.v pořadí bude ve znamení odvolávání a uzavírání tak zvaně velkých sázek spojených s celou řadou ekonomických dat včetně dat z trhu práce USA v závěru tohoto týdne.

Ovšem přesto v průměru bodová hodnota indexu DXY (US Dollar Currency Index) v tomto srpnovém měsíci roku 2023 doposud vzrostla zhruba o 2 % bodů, protože odolná ekonomická data podpořila očekávání, že úrokové sazby mohou zůstat vyšší déle. Tento názor nabyl na síle poté, co v pátek dne 25.8.2023 předseda centrální banky USA Fedral Reserve Systém (FED) pan Jerome Powell v rámci svého vystoupení na tradičním ekonomickém sympóziu v Jackson Hole naznačil, že k ochlazení stále příliš vysoké inflace může být zapotřebí další zvýšení sazeb, i když jeho slib, že na nadcházejících zasedáních bude postupovat opatrně, poskytl finančním trhům určitou nejistotu. Vzhledem k tomu, že americká centrální banka FED zdůrazňuje, že trajektorie úrokových sazeb bude silně záviset na datech, pozornost bude tento týden upřena na řadu ekonomických ukazatelů, včetně mezd a výdajů na osobní spotřebu, uvádějí ekonomičtí zpravodajové. Primárně tak pro rozhodování investorů a ostatních účastníků finančního trhu budou první na řadě čísla volných pracovních míst za červenec letošního roku 2023.

 Ekonomové oslovení agenturou Reuters očekávají, že celkově volných pracovních míst v USA přibude na úhrnný stav ve výši 9,465 milionu, což ovšem signalizuje v porovnání s měsícem červnem letošního roku 2023, že počet volných pracovních míst se mírně sníží. Finanční startég paní Carol Kongová, coby měnový stratég z Commonwealth Bank of Australia, uvedla, že silnější než očekávané údaje o pracovních místech by mohly zvýšit tržní ceny pro další zvýšení sazeb centrální banky Spojených států FED a tlačit směnnou hodnotu USD opět nahoru. Trhy oceňují s 78% šancí, že  FOMC FED bude příští měsíc se zabývat otázkou úrokových sazbách, dále pak nástroj CME FedWatch ukázal, že  šance na zvýšení v rámci zasedání FOMC FED zasedání jsou nyní na 62 %, ovšem  ve srovnání se 42 % o týden dříve. “Naším základním případem je, že FED dokončil cyklus zpřísňování a zahájí cyklus uvolňování v březnu 2024,” uvedl paní Kongová z CBA. “Ale Powellovy jestřábí komentáře v Jackson Hole naznačují, že rizika jsou vychýlena k většímu zpřísnění a pozdějšímu začátku cyklu uvolňování.”, dodala tato finanční odbornice.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací