30.6.2023

Podle indexu amerického dolaru  DXY (US Dollar Currency Index) se ve čtvrtek  dne 29.června letošního roku 2023 jeho hodnota dostala na dvoutýdenní maximum poté, co ekonomická data ukázala, že trh práce zůstal na pevných základech, což centrální bance USA Federálnímu rezervnímu systému (FED – Federal Reserve System) poskytlo možný polštář pro pokračování ve zvyšování úrokových sazeb. Tento index DXY porovnává hodnotu amerického dolaru (USD) vůči šestici hlavních světových měn, kdy vyjma ostatních měn je předně zahrnut japonský jen (JPY) a jednotná evropská měna euro (EUR).

 

V průběhu pátečního evropského rána dne 30.června letošního roku 2023, zhruba v čase 6:28 CET byla hodnota tohoto dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index) ve výši 103,28 USD bodů s dosavadním denním mírnějším poklesem o – 0,06 % bodové hodnoty dle tohoto indexu. Současný pokles indexové hodnoty USD dle ekonomických zpravodajů v napojení na analytiky makléřských společností a finančních stratégů devizového trhu, souvisí s momentálním odprodejem části dolarového portfolia investory jako realizace dosaženého zisku z tohoto dvoutýdenního posílení směnné hodnoty USD vůči ostatním měnám. V uváděném dni a čase se tak globální měnový pár jednotné evropské měny euro (EUR) a amerického dolaru (USD), coby světové rezervní měny pohyboval ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,097 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,06 % kurzu vůči USD.

Současná makroekonomická data hospodářství Spojených států amerických (USA) dle ekonomických zpravodajů v návaznosti na národohospodářské ekonomy napomohla pozitivní investorské náladě a zejména pak zájmu o investice v amerických dolarech (USD), čímž vzrostla směnná hodnota USD. Tak například týdenní počáteční žádosti o podporu v nezaměstnanosti se snížily o 26 000 na sezónně upravených na celkový počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve výši  239 000, což je největší pokles za 20 měsíců. Tento údaj, tak předčil i odhady velmi optimistických analytiků oslovených agenturou Reuters, kteří predikovali pokles na celkový objem ve výši 265.000 žádostí. Kromě toho ministerstvo obchodu současné administrativy prezidenta Joe Bidena revidovalo svůj odhad hrubého domácího produktu (HDP) za první čtvrtletí na 2 % z květnového odhadu, který zprvu uváděl růst HDP ve výši + 1,3 % a následně zvýšený odhad pak udával růst na 1,4 % HDP. Současná revize HDP tak výrazně vylepšila odhad ekonomiky USA, což se projevilo i ve směnné hodnotě USD.

Vyjma tohoto pak investoři velmi citlivě zachytili signál ze strany FEDu, kdy šéf Federálního rezervního systému pan Jerome Powell již ve středu 28.6.2023 na konferenci Evropské centrální banky (ECB – European Central Bank)) nevyloučil zvýšení sazeb v USA na červencovém zasedání FOMC (Federal Open Market Committee) centrální banky FED, která může přijít s dalším zvyšováním sazeb ze strany centrálních bankéřů. Dále pak pan Powell řekl, že nezaznamenal pokles inflace k 2% cíli, který si stanovil Federální výbor pro volný trh (FOMC) a to  alespoň do roku 2025. Kromě toho prezident Federálního rezervního systému v Atlantě pan Raphael Bostic ve čtvrtek 29.6.2023  řekl, že FOMC FED bude muset zvýšit sazby, pokud se růst cen vzdálí od cíle nebo se inflační očekávání začnou pohybovat „obtížným způsobem“. Další šéfové centrálních bank na schůzce, včetně prezidentky ECB Christine Lagardeové a guvernéra Bank of England Andrewa Baileyho, rovněž podpořili další zvýšení sazeb, s výjimkou šéfa Bank of Japan (BOJ) Kazua Uedy. “Zatím zůstává ekonomika odolná vůči všemu zpřísnění, kterého jsme byli svědky, a naznačuje, že FED a další budou muset pokračovat,” řekl Huw Roberts, šéf analytiky společnosti Quant Insight.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací