2.1.2024

Výhled analytiků pro letošní rok 2024 ve vztahu k americkému dolaru (USD) podle ekonomických zpravodajů v napojení na finanční stratégy investičních bank sděluje, že světová rezervní měna amerického dolaru by měla i v roce 2024 být stabilní světovou měnou. Tuto predikci uvádějí finanční analytici i přes to, že jsou si vědomi několika faktorů, které mohou v průběhu roku 2024 způsobit vyšší míru volatility směnné hodnoty amerického dolaru (USD) vůči ostatním hlavním světovým měnám a to zejména vůči jednotné evropské měně auro (EUR), ale také i vůči japonskému jenu (JPY).

 

 

 

Aktuálně v průběhu evropského úterního dopoledne dne 2.ledna letošního roku 2024, zhruba v čase 10:48 CET se tak zvaný globální měnový pár jednotné evropské měny euro (EUR) a amerického dolaru (USD) obchodoval v rámci forexových operací devizového trhu ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši 1,102 USD za EUR s dosavadním denním poklesem EUR o – 0,254 % kurzu vůči USD. Japonský jen obdobně jako euro také v uvedeném dni a čase snížilo svoji směnnou hodnotu vůči americkému dolaru. Tento měnový pár amerického dolaru (USD) a japonského jenu (JPY) se tak na devizovém trhu obchodoval v kurzu ve výši 141,47 JPY za USD s dosavadním denním posílením USD o + 0,43 % kurzu vůči JPY. Těchto směnných kurzů bylo dosaženo za situace, kdy hodnota USD měřená dolarovým indexem DXY (US Dollar Currency Index) dosahovala bodového stavu ve výši 101,57 USD bodů s dosavadním denním růstem o + 0,23 % bodové hodnoty dle tohoto indexu.

Současné posílení směnné hodnoty amerického dolaru (USD) se prozatím neprojevilo v rámci komoditních obchodů, kde USD vystupuje jako hlavní měna světového komoditního trhu a zpravidla při posílení hodnoty USD pak následně klesají ceny komodit. Zejména pak má hodnota USD vliv na tvorbu cen komodit jako jsou ropa a zlato v rámci komoditních obchodů. V uvedeném dni a čase se tak zvané inverzní pravidlo doposud neprojevilo a například investiční zlato na komoditním trhu COMEX (Commodities Exchange Centre) dosáhlo ceny ve výši 2.087,20 USD za trojskou unci s dosavadním denním růstem o + 0,74 % své ceny. Dále pak růst své ceny v rámci komoditních obchodů zaznamenala lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate), která se obchodovala na trhu NYMEX (New York Mercantile Exchange) na hodnotě ve výši 73,12 USD za barel s dosavadním denním růstem dokonce o + 2,05 % předchozí ceny.

Nicméně ve vztahu k americkému dolaru (USD) analytici uvádějí, že v letošním roce 2024 bude stabilita USD ohrožována třemi zásadními faktory, kterým směnná hodnota amerického dolaru bude čelit. Jedním z těchto zásadních faktorů je fakt, že rok 2024 bude ve Spojených státech amerických tak zvaným volebním rokem neboť na podzim proběhne volba prezidenta USA na další čtyři roky a částečná obměna Kongresu a Senátů USA. Spolu s tímto pak USD bude i nadále podléhat vlivu stavu ekonomiky Spojených států s potenciální hrozbou vstupu do ekonomického cyklu recese, avšak tento stav již nyní není zcela momentálně aktuální. Ovšem směnná hodnota USD v letošním roce bude ščelit silnému tlaku z důvodu pravděpodobného snižování úrokových sazeb ze strany centrální banky USA Federal Reserve System (FED). Trhy nyní podle nástroje CME FedWatch počítají s 86% šancí na snížení úrokových sazeb, které začne od března, přičemž v tomto roce se očekává uvolnění o více než 150 bazických bodů.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací