22.9.2020

Zatímco v červnu byly akcie společnosti Nikola miláčkem investorů a jejich hodnota raketově rostla, o několik měsíců později došlo k prasknutí bubliny. Společnost Nikola mění generálního ředitele a cena akcií prudce klesla,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. Generální ředitel společnosti Nikola Trevor Milton oznámil, že rezignoval na svou funkci. To překvapilo investory, kteří v návaznosti na tuto zprávu začali masově rozprodávat akcie Nikola Corporation. V důsledku tohoto vývoje akcie ztratily přibližně třetinu své hodnoty a zaznamenaly nejhlubší propad od vstupu na burzu v roce 2018.

Funkci generálního ředitele obsadí Stephen Girsky, který má zkušenosti z působení na pozici viceprezidenta General Motors. Nového generálního ředitele lze považovat za zkušeného veterána. Odchod Trevora Miltona však může zkomplikovat zákaznické a partnerské vztahy, které osobně budoval. Navíc to v očích některých investorů může potvrzovat obvinění, které je proti společnosti Nikola vznešeno. Nikola Corporation v současné době čelí útokům ze strany Hindenburg Research. Údajně se měla dopustit podvodu tím, že zkreslovala parametry technologií, kterými disponuje. Díky tomu se Nikola mohla spojit s významnými výrobci automobilů, což vedlo k výraznému růstu akcií na burze.

Vznešené obvinění zatím nebylo prokázáno a společnost Nikola se proti němu důrazně ohradila. Případem se zabývá Ministerstvo spravedlnosti USA a Komise pro kontrolu cenných papírů. Obvinění bylo zveřejněno krátce poté, co společnost General Motors oznámila svůj mnohamiliardový podíl ve společnosti Nikola. Obě společnosti chtějí společně navrhnout vozidlo, které bude konkurovat Cybertrucku od Tesly.

Ing. Štěpán Křeček, MBA, Hlavní ekonom

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací