1.4.2017

5 akcií s pevnými dividendy, co vás podrží

Cincinnati Financial, Teva, AT&T, Energy Transfer Equity and American Electric Power

Nedávno si index Dow Jones Industrial Average zapsal nejdelší klesající období od roku 2011. Zdá se to jako velice dávno, ale rok 2011 byl zajímavý a globální trhy provázela volatilita. Panovaly obavy z kolapsu Evropské Unie z důvodu dluhů, z obratu čínské ekonomiky v záporná čísla a obavy ze snížení ratingu amerického státního dluhu, jelikož Republikání odmítli zvýšit dluhový strop.

Evropa se ze své situace dostala, čínský růst je silný a pravice se ohledně federálních výdajů v roce 2017 moc nerozčiluje.. že je to tak?

Mimo tato měřítka je situace taková, že jsme v 8-letém období růstu trhu. To je druhý nejdelší v historii, druhý bylo období 1990-2000. Žádné růstové období nedosáhlo hranice 10 let.

Poučení z toho je jednoduché: možná přichází čas stáhnout peníze a být opatrnější.

Pokud ale chcete v příštích měsících trochu zariskovat, existuje pár velice atraktivních akcií s nízkými dividendy, které by vás měly podržet, i pokud se situace na trhu zhorší.

Cincinnati Financial

Odvětví: Finančnictví

Výnos z dividend: 2,8%

Cincinnati Financial Corp. je diverzifikovaná pojišťovna, která unikne pozornosti většiny investorů. S tržní kapitalizací okolo 11 miliard je sotva třetinové velikosti velkých hráčů jako Travelers a Allstate, ale o to lépe je na tom z jiných pohledů. Vemte si například 7 čtvrtletí po sobě, kdy dokázala naplnit očekávání o zisku o více než 10%. Nebo více než 50 let neustálého zvyšování dividend. Spolehlivost této firmy ji činí velice atraktivní, pokud máte strach ze situace na trhu v nadcházejícím období. Navíc úrokové sazby budou štědré pro pojišťovny jako Cincinnati Financial, které investují male části svého kapitálu do aktiv s úroky.

Ačkoli si mnozí myslí, že finanční sektor již není tak lákavý, nezatracujte tuto středně velkou firmu, je to skvělá nízkoriziková investice.

Teva

Odvětví: Farmaceutický průmysl

Výnos dividend: 4.1%

Akcie ze zdravotnictví visí trochu ve vzduchu, vzhledem k nedávnému dramatu ohledně selhání nahrazení Obamacare. Ale dobrá zpráva je, že ať se stane americkému zdravotnictví cokoliv, Teva Pharmaceitical Industries bude mít skvělé předpoklady pro zisky, díky svému zaměření na generická léčiva. Ano, tržby v této oblasti jsou výrazně menší a není zde prostor pro chyby, což investoři zjistili, když Teva před pár měsíci nedosáhla předpokládaných výsledků. Spousta investorů na akcii zanevřelo, nicméně se nyní obchoduje za 7-krát méně, než je hodnota předpokládaných zisků.

Sektor zdravotnictví je určitá jistota, spotřebitelé budou šetřit peníze raději jinde, než aby nepečovali o své zdraví. A i pokud se časy zhorší, levnější generické léky od Teva budou plnit lékárny kolem celého světa. Se skvělým ohodnocením a dividendou přes 4% je tato akcie skvělá nízkoriziková volba.

Energy Transfer Equity

Odvětví: Energetika

Výnos dividend: 6.1%

Energy Transfer Equity LP je jeden z největších provozovatelů ropovodů v Severní Americe a je postaven jako generální partner některých z největších firem v energetice - Energy Transfer Partners LP, Sunoco Logistics Partners LP, a Sunoco LP. Dá se říci, že firma podniká spíše v sektoru veřejných služeb, jelikož místo starání se o těžbu a prodej provozuje 71 000 mil potrubí a nechá si od ostatních firem platit za transport a uchování zemního plynu.

To vše podporuje velmi spolehlivý výnos dividendy 6% a do budoucna se očekává zvýšení.

Management firmy minulý rok popudil mnohé na Wall Street, jelikož vycouval z fúze s Williams Companies. Základy ale hovoří jasně, dividenda je taky vysoká, proto akcie zůstává dobrou volbou do příštích měsíců.

AT&T

Odvětví: Telekomunikace

Výnos dividend: 4.7%

Firma AT&T je dynamická telekomunikační firma dobře připravena na 21. století. Navrhovaná 85 miliardová fúze s CNN a Time Warner Inc. je fakticky hotová věc, akcionáři Time Warner ji potvrdili v únoru. To AT&T dodá ještě větší vliv. A také je tu akvizice DirecTV z roku 2014 za 67 miliard dolarů, která se vyplácí, jak se AT&T plánuje přesunout směrem k videu.

Co se týče zaběhlých částí jejího podnikání, AT&T postupuje vpřed s rychlejší sítí 5G, která ji zajistí dominanci v bezdrátových a datových službách. Je dobré zmínit, že AT&T stále roste a překonává očekávání Wall Street. Poměr P/E (cena za akcii/výdělek na akcii) firmy je 14, což ji činí odolnou proti jakýmkoli bouřím na Wall Street, které by mohly nastat.

American Electric Power

Odvětví: Veřejné služby

Výnos dividend: 3.6%

American Electric Power Co. je jedna z největších firem v tomto sektoru ve Spojených státech s tržní kapitalizací 34 miliard dolarů, s více než 26 000 Megawatty výrobní kapacity a skoro 5,4 miliony zákazníků v 11 státech. To vše umožnilo více než 100 let vyplácení dividend se současnou hodnotou 3.6%. Činnosti firmy závisí na uhlí více než ostatní firmy v sektoru, proto Trumpova iniciativa zrušit Obamova nařízení týkající se znečištění a životního prostředí firmě prospívá, stejně tak jako připravovaná podpora uhelného průmyslu ze strany nové americké administrativy.

I po nedávném vzestupu akcie se stále prodává za 17-krát méně oproti očekávaným ziskům.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací