24.5.2024

Stav obchodování s českou korunou (CZK) vůči hlavním světovým měnám tak ukázal dle dat technické analýzy od začátku května letošního roku 2024 mírnější posílení směnné hodnoty CZK a to zhruba o 40 haléřů jak vůči americkému dolaru (USD) tak také i vůči jednotné evropské měně euro. Finanční trhy stále očekávají jasnější signály k možnému přechodu CZK na EUR, avšak jak nedávno sdělil člen Bankovní rady ČNB pan Tomáš Holub je tato otázka spíše více politickou než ekonomickou záležitostí. Diskuze na toto téma se tak rozvinula v souvislosti s nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu.

 

 

V průběhu evropského pátečního rána dne 24.května letošního roku 2024, zhruba v čase 8:29 CET se směnný kurz české koruny (CZK) vůči jednotné evropské měně euro (EUR) pohyboval v rámci forexových operací devizového trhu na hodnotě vzájemného směnného kurzu ve výši rozpětí od 24,7134 do 24,7480 CZK za EUR s dosavadním denním posílením CZK o + 0,04 % kurzu vůči EUR. Česká koruna (CZK) v uvedeném dni a čase rovněž posílila vůči americkému dolaru (USD), když se tento měnový pár USD/CZK obchodoval ve vzájemném směnném kurzu na hodnotě ve výši rozpětí od 22,8500 do 22,8780 CZK za USD s dosavadním denním posílením CZK o + 0,05 % kurzu vůči USD. Těchto vzájemných směnných kurzů bylo dosaženo za situace, kdy globální měnový pár EUR/USD se obchodoval v kurzu na hodnotě ve výši 1,0816 USD za EUR s dosavadním denním posílením EUR o + 0,02 % kurzu vůči USD.

Účastníci finančních trhů ve vztahu k české koruně (CZK) očekávají jasnější a spíše pozitivní postoj než doposud jak od centrálních bankéřů z České národní banky (ČNB) tak zejména od vládních politiků ČR k otázce případného přechodu z CZK na EUR, Tuto záležitost nedávno komentoval pro Rádio žurnál Českého rozhlasu pan Tomáš Holub jako člen Bankovní rady ČNB, kdy mimo jiné uvedl : „Myslím, že česká ekonomika, tak jak v předchozích desetiletích doháněla vyspělé evropské země, tak se dostala do stavu, kdy přínosy i náklady přijetí eura jsou relativně malé. A ekonom seriózně nedokáže posoudit, zda převažuje to či ono.  Hlavní přínos je nepochybně pro exportní podniky. Došlo by k eliminaci či snížení transakčních nákladů spojených se směnou měn a se zajišťováním kurzového rizika. Tyto náklady jsme před několika lety odhadli na 0,2 až 0,4 procenta HDP. Bavíme se tak o nákladu v řádu zhruba 15 až 20 miliard korun ročně, což není zanedbatelné. Ale pohledem makroekonoma není eliminace těchto nákladů nic, co by nám zajistilo nehynoucí prosperitu.“

Centrální bankéř pan Holub v tomto rozhovoru uvedl : „Hlavní náklad přijetí eura je o tom, že bychom se vzdali nezávislé měnové politiky a pružného kurzu koruny vůči euru, jako tlumičů šoků, které se mohou hodit ve špatných časech. Zda a kdy Česko vstoupí do eurozóny, je těžká otázka, možná spíše na politiky. To, že ekonom nyní nedokáže seriózně říci, zda převažují náklady nebo přínosy, zároveň posiluje argument, že je to primárně politické rozhodnutí. A politické rozhodnutí se nemůže odehrát nezávisle na rozložení názorů v populaci. A to je momentálně k přijetí eura dost skeptické. Takže nejdříve by muselo dojít ke změně nálad ve společnosti a teprve potom by se toho možná politická reprezentace aktivně ujala.“ Podle sdělení ekonomických zpravodajů ČNB ve své jarní prognóze roku 2024 predikuje vývoj směnného kurzu CZK vůči EUR pro letošní rok 2024 spíše v poklesu oproti stávajícímu stavu a to na hodnotu kurzu ve výši 25,10 CZK za EUR a v příštím roce analytici ČNB očekávají mírné posílení na hodnotu kurzu ve výši 24,80 CZK za EUR. Tato hodnota tak odráží současný stav na devizovém trhu a lze tak z toho usuzovat, že i nadále Bankovní rada ČNB hodlá snižovat úrokové sazby, uvádějí finanční stratégové.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací