3.5.2024

Členové řídícího orgánu ČNB na svém zasedání Bankovní rady České národní banky (ČNB), které se konalo ve čtvrtek dne 2.května letošního roku 2024 snížili dvoutýdenní Repo sazbu o 0,5 procentního bodu na 5,25 %. Současně Bankovní rada ČNB rozhodla o snížení diskontní sazby ve stejném rozsahu na 4,25 % a lombardní sazby na 6,25 procenta. Pro toto rozhodnutí hlasovalo všech sedm členů Bankovní rady, uvádí po skončení tohoto zasedání Bankovní rady ve svém prohlášení ČNB. Toto rozhodnutí o snížení sazeb tak předchází rozhodnutí evropských centrálních bankéřů, kdy ECB o snížení má jednat příští měsíc.

 

 

Dle vyjádření analytiků toto snížení úrokových sazeb o půl procentního bodu, kdy analytici spíše očekávali snížení pouze o 0,25 % bude mít větší dopad na snížení výnosů z produktů peněžního trhu jako jsou termínované vklady a spořící účty než reálný dopad na pokles úrokové míry hypotéčních úvěrů. Tento stav pak může vést k výběrům těchto úspor a následnému použití v rámci již ovšem spotřebních výdajů. A právě tento moment pokud by se jednalo o vyšší objem takto uvolněných finančních prostředků vložených do útraty za spotřebu by sice oživil spotřebitelský trh, ale zároveň by odstartoval další potencionální kolo nárůstu inflace v ČR. Dle posledních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) k 10.4. letošního roku 2024  byla inflace v ČR ve výši 7,1 % meziročně s tím, že v začátku letošního roku došlo k snížení nárůstu a inflace tak meziměsíčně vykázala tempo růstu o + 0,1 procenta.

Dosažená míra inflace, úrokové sazby a ekonomické údaje ve vztahu k hrubému domácímu produktu (HDP) jsou pak jedním z hlavních kritérií pro tvorbu směnné hodnoty české koruny (CZK) na devizovém trhu. Aktuálně  v průběhu evropského pátečního rána dne 3.května letošního roku 2024, zhruba v čase 8:28 CET se směnná hodnota české koruny (CZK) pohybovala v rámci forexových operací devizového trhu na hodnotě vzájemného směnného kurzu vůči jednotné evropské měně euro (EUR) v výši rozpětí od 24,9544 do 24,9989 CZK za EUR s dosavadním denním poklesem CZK o – 0,09 % kurzu vůči EUR. Směnná hodnota CZK vůči americkému dolaru (USD) byla v uvedeném dni a čase ve výši vzájemného směnného kurzu v rozpětí od 23,2500 do 23,2840 CZK za USD. Těchto vzájemných směnných kurzů bylo dosaženo za situace kdy měnový pár EUR/USD se obchodoval v kurzu 1,073 USD za EUR s dosavadním denním růstem EUR o + 0,056 % kurzu vůči USD.

ČNB na svém zasedání dne 2.5.2024 diskutovala novou makroekonomickou prognózu. Její základní scénář implikuje další pokles úrokových sazeb. Modelová trajektorie sazeb se v tomto a nadcházejících čtvrtletích nachází citelně výše oproti zimní prognóze. Posunula se tak blíže k úrovním, které v předchozích měsících komunikovala bankovní rada. Naše prognóza předpokládá, že se inflace v následujících měsících lehce zvýší vlivem zdražení pohonných hmot a zmírnění poklesu cen potravin. Ve zbytku letošního roku a dále se ale bude pohybovat v blízkosti 2% cíle. V průměru tak za celý letošní rok dosáhne 2,3 % a v příštím roce 2 %. Jádrová inflace by měla být v letošním roce mírně zvýšená, a to v průměru na úrovni 2,6 %. HDP České republiky podle prognózy letos vzroste o 1,4 % a v příštím roce zrychlí na 2,7 %. Očekáváme, že postupně poroste spotřeba domácností, jejíž úroveň je stále pod před covidovou úrovní, uvedla ČNB ve svém prohlášení.

Abychom vám mohli web lépe přizpůsobit, uchováváme soubory cookies. Používáním webu s tím souhlasíte. Potřebuji více informací